()

Každý z nás zná a miluje papoušky. Jejich barevné peří a inteligence fascinovaly lidstvo již odjakživa. Například staré domorodé kmeny ze Střední a Jižní Ameriky se pravidelně zdobily tím nejdelším a nejhezčím opeřením těchto ptáků. Největšími papoušky jsou ary. Do této skupiny patří například známé druhy ararauna a nebo ara zelenokřídlý. Jeden z nejvzácnějších a nejtajemnějších druhů je ale ara Learův.

Kde a jak žije Ara Learův?

Ara Learův je rozšířený, stejně jako drtivá většina papoušků, v Jižní Americe, přesněji na severovýchodě brazilského státu Bahíra. Tam žije v listnatých či smíšených lesích. Preferuje vysoké stromy ale i křovinaté porosty. Ara Learův se živí především ořechy a plody. Jejich extrémně silný zobák dokáže rozlousknout jakoukoliv skořápku, a šikovným jazykem se poté pošťourají k samotnému ořechu. Zajímavé je, že pravidelně požírají jíl, jež se nachází na hlinitých svazích. Využívají ho jako zdroj sodíku.

O přesném způsobu života v divočině není zatím mnoho známo. Ve volné přírodě žije pouze zhruba 1000 ptáků, z toho se rozmnožuje jen 130 párů, které hnízdí ve skalních dutinách. Je tedy velmi vzácný a vědci se teprve pomalu dozvídají detaily chování tohoto ptáka.

Proč je Ara Learův tak vzácný?

Ara Learův, neboli ara kobaltový, byl objeven relativně pozdě. Až roku 1856 byl zapsán jako vlastní druh, protože se podobá většímu (100 cm a 1,2 kg) a blízko příbuznému arovi hyacintovému (porovnat je můžete dole na obrázcích). V té době už byl na okraji vyhubení. Ilegální lov a postupné ničení životního prostředí mělo za následek, že se celkový počet jedinců zmenšilo na pouhých 300. Až přísná ochrana a koordinovaný chov v Loro Parque (zoo specializující se na papoušky) a dalších zoologických zahradách dokázala tento druh zachránit.

Kde se na něj mohu kouknout?

I když je tento druh ary velmi vzácný, některé zoologické zahrady v Evropě se podílí na odchovu a záchraně ary Learového. Nejzásadnějším chovatelem je Loro Parque na Tenerife, zde žije celkem 17 jedinců, kteří se pravidelně rozmnožují. Nemusíme ale letět až tak daleko: Zoo Praha taktéž chová a snad i odchová tohoto vzácného papouška.

Nespleťte si: Na prvním obrázku je ara Learův, na druhém ara hyacintový.

Ara Learův (Anodorhynchus leari)

Délka těla s ocasem: 70-75 cm

Hmotnost: až 950 gramů

Rozšíření: Východní Brazílie

Ara Learův

Foto: Sandro Riedmann

Ara Learův

Foto: Sandro Riedmann

Jak ti líbil článek?

Kliknutím hodnoťte!

Průměrné hodnocení / 5. Počet hlasů:

Zatím žádné hlasy! Buďte první, kdo ohodnotí tento článek.

Je nám líto, že tento článek pro vás nebyl užitečný!

Pojďme vylepšit tento příspěvek!

Řekněte nám, jak můžeme tento článek vylepšit?