()

Delfín skákavý patří mezi nejchytřejší zvířata na světě. Jejich zvědavost a inteligence je fascinující. Věděli jste například, že každý jedinec má své vlastní jméno? Mořští biologové zjistili, že po každé, když se dva jedinci setkají, se nejdříve „osloví“ vlastním individuálním písknutím, a poté napodobují pískot druhého jedince. Pro lepší pochopení by se dalo říct, že jejich pozdrav není „Ahoj“, ale něco jako „Já jsem Pavel, ty jsi Týna?“ „Já jsem Týna, ty jsi Pavel?“. Žádné další nelidské zvíře nepoukazuje takovou vysokou úroveň komunikace.

Sociální život

Delfíni jsou velmi sociální zvířata. Žijí ve velkých skupinách, kde si jedinci navzájem pomáhají. Tyto skupiny se jmenují školky. V těchto školách žijí i mláďata, která si tam nejen hrají, ale i učí lovit a komunikovat s dalšími jedinci. Školy čítají často zhruba kolem patnácti zvířat.

Jejich komunikace ve skupině je jedinečná. Vědci se domnívají, že jsou schopni vést jednoduché konverzace. V jednom americkém delfináriu se dva jedinci dokonce domluvili na tom ukázat trenérům stejný skok. Delfíni dostali za úkol předvést libovolný trik. Povel „udělej něco“ se delfíni naučili vždy jen jednotlivě. Když se pak tento povel poprvé dal současně dvěma delfínům současně, něco si pod vodou „řekli“ a poté ukázali doslova jeden a ten samý artistický skok: salto vpřed. Je tedy možné, že doopravdy mají vlastní řeč.

Delfín skákavý

Foto: Sandro Riedmann

Délka těla: 2 – 4 metry

Váha: 150 – 300 kilo

Rozšíření: Na celém světě v mořích

Potrava

Delfíni jsou lovci. Hlavní potravou jsou ryby. Delfíni je loví ve skupině, stejně jako smečka vlků – jedno zvíře ze skupiny přiláká ryby ke zbytku skupiny tak, aby byla oběť ze všech stran obklíčena.

Někdy uloví taktéž korýši. Protože se korýši často zahrabávají v písku na mořském dnu, vyvinuli mořští savci geniální způsob lovení. Utrhnou si mořskou houbu a pomocí jí rozvíří písek. Houbu používají proto, aby se nezranili – v písku se často nachází kamínky a tvrdé objekty, které by mohly rozškrábat čelist.

Rozmnožování

Delfíni samička je březí po dobu jednoho roku, mládě se poté rodí ocasní ploutví vpřed. Neprodleně po narození se instinktivně vydá k hladině, aby se nadýchlo. Do dospělosti se pak hravě učí přežít v divokém moři, jak si ulovit něco na zub a jak se vyhnout ohrožením. Ve věku tří let je delfín dospělý a obvykle se dožívá kolem 25 lety (v zajetí až 50 let).

Spánek

Spánek je u delfínu velmi zajímavý. Mozek mořského savce nikdy zcela nespí. Jedna hemisféra je vždy aktivní, aby se mohl delfín i při spánku pravidelně nadýchnout nebo uprchnout před nepřítelem. Přes celý život si tedy nikdy úplně nezdřímne.

Život s lidmi

Delfíni se lidí nebojí, a většinou ani člověk nemá důvod se delfína bát. Jsou to hravá a zvědavá zvířata, jež často hledají blízkost lidí. Ve volné divočině lze často pozorovat, jak delfíni využívají vlny lodí, ve kterých radostně poskakují. I další interakce s lidmi jsou přátelské.

Delfín skákavý

Foto: Sandro Riedmann

Jak ti líbil článek?

Kliknutím hodnoťte!

Průměrné hodnocení / 5. Počet hlasů:

Zatím žádné hlasy! Buďte první, kdo ohodnotí tento článek.

Je nám líto, že tento článek pro vás nebyl užitečný!

Pojďme vylepšit tento příspěvek!

Řekněte nám, jak můžeme tento článek vylepšit?